donderdag 12 november 2015

Workshop 'zeefdrukexperiment op stof'


Toen ik op facebook een oproep van Marte (compagnie M) zag voorbijkomen naar nog enkele personen om een workshop zeefdruk op stof te vervolledigen waar ook zij aan zou deelnemen, dacht ik oh dat lijkt me wel wat!
Maar het was niet bij de deur en dus vroeg ik een naaivriendin/medeoprichtser van ons naaicafeetje of ze geen zin had in deze workshop gegeven door Karolien Boucquaert.
En zo schreven we ons in. Ik besloot erbij te vermelden dat ik net zwanger was en zo werd de workshop en het menu een beetje aan mij aangepast...
Want bij deze workshop krijg je een lekkere warme lunch.
Ik kreeg tijdens mijn opleiding Vrije Beeldende Kunsten aan de kunstacademie in Aalst al verschillende druktechnieken aangeleerd. En dus ook zeefdruk. De techniek die we daarbij leerden was door positief/negatief te werken met poriënvuller. In het Vlaams wil dat zeggen dat je je zeef gaat beschilderen met een (toxisch)product dat de gaatjes van de zeef dichtmaakt. Dus daar waar je schildert zal de inkt niet door de zeef komen. Je schildert dus alles behalve je tekening...
Werk je dan met meerdere kleuren dan moet je dus voor je eerste laag/kleur delen gaan afdekken, voor je tweede laag andere delen enzovoort enzoverder per kleur/laag.
Maar omdat de dampen van die poriënvuller niet gezond zijn en zeker niet voor een zwangere vrouw kregen we een andere techniek aangeleerd. Waarbij we delen gaan afdekken met mika. Een dunne plastic (zoals gebruikt voor slites) we moesten dus een beeld opbouwen in drie lagen/kleuren en per laag een mika snijden. Ik had dus een laag voor de kader, een voor het figuur van de beer, een voor de ogen en de snoet en een mika met de gehele tekening.
En zo ga je dan laag per laag drukken.
Met een laagje inkt die je met een rakel (Rubberen wrijfding :-) ) over de zeef wrijft/duwt. Je met de rakel dan eerst in een hoek 90° duwen tegen de zeef en daarna schuiven in een hoek van 45°.
Ok... Als je nu denkt "wat zegt die allemaal?" of "dat wil ik wel eens in het echt zien!" Dan moet je misschien ook eens een workshop volgen of meer info aanvragen bij deze vriendelijke dame.
Data voor andere workshops kan je hier vinden.

Het was voor mij een aangename ervaring met sympathieke mensen. We waren met 5 deelnemers: Ik, Mireile, Marte, een vriendin van haar en een Nederlandse dame.
We hiepen elkaar tijdens het drukken. Wel, de ene al wat beter dan de andere... Zo verpeste ik een aantal van Mireille's drukken door het karton onder haar drukwerk verkeerd te leggen zodat een deel van de afdruk ontbrak op haar werkje... Nogmaals sorry Mireille!

2 opmerkingen:

  1. Klinkt inderdaad ingewikkeld, maar het resultaat is super leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wacht maar Marijke...mijn wraak zal zoet zijn ;-)

    BeantwoordenVerwijderen